previous image button
next image button
close fullscreen container

2021. gada 1.pusgadā VNĪ apgrozījums pieaudzis par 12,7 %, pateicoties atsavināšanas ieņēmumiem

18.08.2021
Talejas iela 1 ēka

VAS „Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) 2021. gada sešos mēnešu neto apgrozījums sasniedza 21,24 miljonus eiro, kas ir par 12,7% jeb 2,39 miljoniem lielāks nekā šajā periodā 2020. gadā. Būtiski palielinājušies arī EBITDA un neto peļņas rādītāji 2021. gada 6 mēnešos – EBITDA palielinājies par 2,5 miljoniem eiro, nodrošinot neto peļņu 4,2 miljonu apmērā pretēji 1,91 miljonu eiro neto peļņai 2020. gada 6 mēnešos, galvenokārt pateicoties ieņēmumiem no valsts pārvaldei nevajadzīgo īpašumu atsavināšanas, norāda VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

Salīdzinājumā ar 2020.g. 1. pusgadu šogad gūti par teju 3,2 miljoniem lielāki atsavināšanas ieņēmumi. 2021. gada 1. pusē noslēgti 49 pirkuma līgumi par 4,82 miljoniem eiro, dodot iespēju valsts pārvaldei nevajadzīgu īpašumu attīstībai, tostarp pārdoti divi zīmīgi objekti – vēsturiskā ēka kanālmalā Raiņa bulvārī 27 un administratīvā ēka Tērbatas 75, kur agrāk atradās Rakstniecības un mūzikas muzejs, kas pēc muzeja administrācijas un krājumu pārcelšanās uz VNĪ vadībā uzbūvēto muzeju krātuvi Pārdaugavā, Pulka ielā 8, tika atbrīvota. Salīdzinājumam – pērn pirmajā pusgadā tika noslēgts 51 pirkuma līgums par kopējo summu 1,63 miljoni eiro, pārdodot virkni nelikvīdu objektu dažādos Latvijas nostūros, dodot iespēju tiem atrast jaunu pielietojumu. Īpašumu pārdošanā gūtie ienākumi tiek izmantoti valstij nepieciešamo īpašumu sakārtošanā.

„Uzņēmuma attīstība šogad notiek atbilstoši plānotajam, saskaņā ar VNĪ vidēja termiņa darbības stratēģiju 2018.–2022. gadam un darbības plānu 2021. gadam. Esam pagodināti šogad pirmo reizi nokļūt to Latvijas uzņēmumu vidū, kuri apliecinot savas darbības ilgtspēju un labu korporatīvo atbildību, Korporatīvās atbildības un ilgtspējas institūta organizētajā Ilgtspējas indeksa vērtējumā saņem augstāko - platīna godalgu. Nule kā nodotas atjaunotā Latvijas Okupācijas muzeja ēkas atslēgas muzeja jaunās ekspozīcijas iekārtošanai. Turpinām strādāt pie valstij nozīmīgu ēku atjaunošanas, tostarp rudenī uzsāksim būvdarbus Dailes teātra priekšlaukuma labiekārtošanai, Leļļu un Valmieras teātros un radošo kvartālu attīstībai 3 Rīgas apkaimēs,” norāda Renārs Griškevičs.

Pandēmijas apstākļos, ievērojot piesardzības un drošības prasības, VNĪ vadībā turpinās darbs pie 43 dažādiem valstiski nozīmīgiem būvniecības objektiem ar kopējo budžetu 156 miljoni eiro. VNĪ turpina ieviest BIM jeb būves informācijas modelēšanas prasības jaunajos publiskajos iepirkumos. 2021. gadā VNĪ īsteno jau 14 projektus, kas satur BIM komponentes, to vidū ir Rīgas pils Kastelas daļas pārbūve, Jaunā Rīgas teātra vēsturiskās ēkas atjaunošana, Lielās ģildes atjaunošanas projekta izstrāde, vēsturiskās ēkas Ventspilī, Kuldīgas ielā 2 atjaunošana un pielāgošana valsts un pašvaldības iestāžu vajadzībām, Latvijas–Baltkrievijas robežšķērsošanas vietas "Silene–Pāternieki" modernizācija un citi projekti.

Kapitālsabiedrība ir viens no 23 Latvijas uzņēmumiem, kas šogad Korporatīvās atbildības un ilgtspējas institūta „Ilgtspējas indeksa” vērtējumā saņēmis augstāko platīna godalgu, apliecinot labu pārvaldību un savas darbības ilgtspēju. VNĪ dibināts 1996. gadā, tā 100% akcionārs ir Latvijas Republikas Finanšu ministrija.